Creatieve therapie

Therapie als geschenk !

                                                                                                                                                                

 

Waarom therapie ?

In ons dagelijks leven kunnen er factoren zijn die ons leven bemoeilijken. Spanningen in het gezin, stress, hoog-sensitiviteit, verdriet of verbittering bij verlies van een dierbaar persoon, herinneringen aan gebeurtenissen uit het verleden die we niet begrepen etc. De emoties die hieraan gekoppeld zijn beïnvloeden wél ons leven van alledag: ze verwarren ons en stellen onze gezondheid op de proef. Psychische (emotionele) of lichamelijke klachten zijn het gevolg. Ze werken belemmerend, zonder dat we (meestal) weten waar ze vandaan komen.

D.m.v. creatieve therapie kunnen we deze klachten verwerken, accepteren en integreren.

Door met de handen actief bezig te zijn (b.v. met klei) zetten wij ons vast in een vorm. Hierdoor ontwikkelen we in onszelf een vormkracht, die tot uiting komt in het nemen van beslissingen en daadkrachtig handelen.

Bewustwording, speelsheid, verlichting, en het (weer) zien van lichtpuntjes staan binnen alle sessies, voorop.

Kunst in het algemeen kan mensen sterk beroeren.

Tekenen, schilderen, boetseren en pottenbakken (ja, het ambacht pottenbakken is zéér helend) spreekt ons mensen aan op ons scheppend vermogen. Dit scheppend vermogen dat, hoe klein ook, in ieder mens te vinden is, is de genezer in ons.

Scheppend vermogen is helend vermogen.

Voor wie is creatieve therapie zinvol ? In alle situaties waarbij sprake is van verstoring van het lichamelijk of psychisch evenwicht, kan kunstzinnige therapie het genezingsproces actief ondersteunen en een gezond evenwicht helpen herstellen.